Alex Vlašić podepsal s Chicagem šestiletou smlouvu

Alex Vlašić (22) odehrál svou první celou sezonu v NHL a přestože Chicago opět patřilo k nejslabším celkům soutěže, v roli defenzivního obránce si vedl skvěle. Blackhawks věří, že na své výkony naváže a s rodákem z Wilmette na severním předměstí Chicaga podepsalo smlouvu na 6 let s platem 4,6 milionu dolarů. Vlašiće si klub vybral ve 2. kole draftu 2019 a bezmála dvoumetrový hokejista pak strávil tři roky na Boston University. V NHL debutoval už na jaře 2022 a krátce se představil také loni, v minulé sezoně však především sbíral zkušenosti na farmě v Rockfordu a v sestavě Hawks potom letos dostal spoustu prostoru.

V 76 zápasech Vlašić průměrně odehrál 21:29, nasbíral celkem 16 bodů (2+14), 45 trestných minut a -4. V defenzivní činnosti měl výborná čísla a naznačil, že se dokáže dobře zapojit i do rozehrávky. Dařilo se mu zejména ve dvojici se zkušeným Sethem Jonesem, hlavně ke konci sezony, kdy se jeho kolega z reprezentace USA pro nadcházející Mistrovství světa v Praze a Ostravě vrátil po zranění. Fanoušci Blackhawks mají ještě v paměti vynikajícího obránce Niklase Hjalmarssona a přestože je vysoký Vlašić trochu jiným typem hráče, jeho spolehlivost a důslednost při často přehlížené práci dokáží ocenit.

„Alex se letos hodně zlepšil a dokázal, že si zaslouží místo v první nebo druhé obranné dvojici. Byla to teprve jeho první celá sezona v NHL a už se zařadil mezi důležité postavy v naší sestavě plné mladých hráčů, proto máme radost, že u nás zůstane dalších 6 let,“ uvedl GM Kyle Davidson.

„Je super, že můžu hrát doma, ve městě, kde jsem vyrůstal. Chci tu zůstat tak dlouho, jak to jen půjde,“ řekl Vlašić. „Pamatuju si, že jsem byl hodně zklamaný, když mě poslali na farmu. Ale teď vím, že to bylo to nejlepší, co se mi mohlo stát, abych měl prostor na sobě pracovat. Těší mě, jak to dopadlo, nabral jsem sebevědomí a mohl jsem si vyzkoušet různé věci bez nějakého velkého tlaku. Hodně mi to pomohlo v tom, abych si uvědomil, co umím, a s tím jsem naskočil do nové sezony.“

  • Seth Jones

    Jones USA

    29 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    8 gólů a 23 asistencí
  • Alex Vlašić

    Vlašić USA

    22 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 14 asistencí
  • Niklas Hjalmarsson

    Hjalmarsson SWE

    36 let, Obránce
    Členem klubu: