Výhled na Draft 2024

Zatímco v loňském roce nebylo pochyb o tom, že si Chicago vybere jako jedničku draftu kanadského útočníka Connora Bedarda, letos se Blackhawks nabízí na druhé příčce několik možností. Podle zpráv ze zámoří si klub zvolí mezi běloruským obráncem Artyomem Levshunovem, který zaujal vyzrálým výkonem na Michigan State University, a šikovným ruským útočníkem Ivanem Demidovem z petrohradského juniorského týmu. Kdo je druhým nejlepším hráčem na draftu, na tom nepanuje jednoznačná shoda, lze však vypozorovat konsenzus ohledně zhruba čtrnáctky a dvacítky nejlepších, také proto se zdá být výměna s Islanders, kdy si Chicago polepšilo z 20. na 18. místo, rozumná. Ve 2. kole mají Blackhawks volby na 34. a 50. příčce. První kolo je na programu v noci na sobotu od 1.00 středoevropského času, další kola pak od 17.30.

Letošní ročník nabízí neobvyklý počet talentovaných obránců, když v Top 10 by jich mělo přijít na řadu rovnou pět nebo šest. Artyom Levshunov z nich není nutně neslibnější, ale má patrně největší šanci na to, aby se v NHL (brzy) prosadil a aby se z něj stala hvězda. Chicago má sice mezi mladými obránci přetlak, v Levshunovovi by však získalo kompletního zadáka, který by měl být v budoucnu skutečným lídrem. Rodák ze Zhlobinu ve východní části Běloruska má za sebou skvělou sezonu v univerzitní soutěži (a v zámoří hraje už druhým rokem, čímž mj. mizí některé otazníky spojené s ostatními hokejisty z Ruska a Běloruska), když v 38 zápasech nasbíral 35 bodů (9+26), 44 trestných minut a +27, a zároveň má velký potenciál pro zlepšení. Je urostlý, rád se zapojuje do útoku, drží hůl napravo a v rozhovorech před draftem zaujal veselou povahou. V žebříčcích se jen výjimečně objevuje hůře než na 4. místě.

Alternativou k Levshunovovi je některý z pětice dalších vysoce hodnocených obránců. Anton Silayev podával výborné výkony v Novgorodu KHL a přestože s pukem na hokejce pro soupeře neznamená velké nebezpečí, jeho kombinace dvoumetrové postavy a výtečné práce v defenzívě, kterou projevil už proti schopným dospělým hráčům, je pro týmy lákavá. Na druhé straně bychom mohli spařit Zayna Parekha ze Saginaw (OHL), který v 66 zápasech nastřílel 33 branek a celkem zaznamenal vynikajících 96 bodů, jenže nepanuje shoda na tom, zdali se mu podaří k těmto číslům někdy přiblížit také v NHL a při bránění má znatelné rezervy. Produktivní sezonu má za sebou také Zeev Buium, letošní juniorský mistr světa a loňský vítěz šampionátu hráčů do 18 let s reprezentací USA. Ve 42 utkáních si ve své nováčkovské sezoně na University of Denver připsal 50 bodů (11+39) a +33. Šestku nejlepších obránců na draftu pak doplňují Kanaďané Carter Yakemchuk, který v Calgary (WHL) nastřílel 30 branek, a Sam Dickinson z Londonu (OHL), jehož hra nevykazuje snad žádné znatelné slabiny a malé plus má jistě také v tom, že působí v úspěšné organizaci Knights.

Mezi útočníky jsou za Macklinem Celebrinim (Boston University), kterého si jako prvního celkově vybere San José, na špičce snad jen dvě varianty: kromě Demidova ještě urostlý centr Cayden Lindstrom. Ivan Demidov zaznamenal v letošní sezoně mimořádná čísla, jenže s 60 body ve 30 zápasech a dalšími 28 body v 17 utkáních playoff není bez otazníků. Své body totiž nasbíral v ruské juniorské lize MHL, o jejíž kvalitě panují velké pochybnosti, s ohledem na ruskou válku na Ukrajině jej mnoho skautů nemělo příležitost vidět osobně nebo v reprezentačních zápasech a jeho bruslení není vyloženě předností. Před draftem se Demidov vydal na Floridu, kde jeho agent pořádal představovací kemp, a některé pochybnosti se mu podařilo rozptýlit – sice se kvůli zranění neukázal na ledě, ale je vyšší a silnější než se očekávalo a přestože byl ve svých vyjádřeních opatrný, zdá se, že by chtěl následovat svého petrohradského spoluhráče Matveie Michkova a do NHL zamířit spíš dřív než později. Smlouvu v KHL má ještě pro příští rok.

Lindstrom je vysoký kanadský střední útočník z Medicine Hat (WHL), který měl povedený vstup do sezony, ale po zranění už se do stejné formy nedostal. Hraje silově, s velkým nasazením a panuje nejistota, zdali bude v NHL spíš kvalitním hráčem do třetí formace anebo naváže na svou produktivitu ze začátku roku a některý z klubů NHL na něm s úspěchem postaví svou druhou lajnu.

Chicago vyhrálo ve druhé draftové loterii a díky tomu zůstalo na 2. místě, které si „vysloužilo“ svými slabými výsledky v letošní sezoně. GM Kyle Davidson proto může být relativně v klidu, první volba San Sharks je jasná a Chicago tak získá přesně toho hráče, který se mu zamlouvá nejvíc. Přesto stejně jako loni při výběru Bedarda je GM Hawks v rozhovorech s médii neurčitý a můžeme jen spekulovat, jestli v noci na sobotu jmenuje Levshunova, Demidova nebo někoho úplně jiného. Vedení klubu nevybírá jenom toho potenciálně (druhého) nejlepšího hokejistu na draftu, ale musí se také rozhodnout, zdali tuto důležitou volbu vsadit na elitního obránce anebo útočníka, který by měl vhodně doplnit Bedarda v jedné lajně či takového, který by táhl druhou formaci. Z druhé příčky se nicméně GM Davidson nemusí strachovat, že mu některý ze soupeřů překazí plány.

Do první čtrnáctky lze dále zařadit šikovného centra menší postavy Berklyho Cattona (Spokane, WHL), finského centra Konstu Heleniuse (Jukurit), který byl letos produktivní v SM-liize, a křídelníky Becketta Senneckeho (Oshawa, OHL) s Tijem Iginlou (Kelowna, WHL), kteří se během sezony postupně posouvali v žebříčcích výš a výš. Pokud by si ale některého z nich Chicago vybralo na 2. místě, bylo by to velké překvapení.

Jestli se nikdo ze jmenovaných nepropadne až na 18. příčku, budou mít Blackhawks k dispozici alespoň tři z šestice Adam Jiříček, Stian Solberg, Michael Brandsegg-Nygard, Michael Hage, Jett Luchanko a Cole Eiserman, kteří se v Top 20 objevuje nejčastěji.

Jiříček se Solbergem jsou patrně nejlepší z následující skupiny obránců. Bratr obránce Columbusu Davida Jiříčka neprožil dobrou sezonu, když jej na dlouhou dobu vyřadilo zranění kolene a v Plzni se od něj asi očekávalo o něco víc, přesto má velkou šanci, že přijde na řadu v první dvacítce. Solberg zaujal na MS v Praze a Ostravě, kdy v norském týmu podával velmi vyzrálé výkony. Podobná chvála zní také na jeho spoluhráče z norského útoku Brandsegga-Nygarda, který by Chicagu přinesl něco trochu jiného než nabízí ostatní naděje.

Cole Eiserman je typický střelec a přestože je v tomto ohledu mimořádně nadaný (na MS hráčů do 18 let dal stejně jako loni 9 gólů v 7 utkáních), v ostatních směrech ztrácí a proto se během roku v žebříčcích postupně propadá. Blackhawks jsou sice v situaci, kdy si mohou dovolit na draftu trochu zariskovat, ale těžko očekávat, že by právě oni ukázali zrovna na Eisermana. K dispozici by na 18. příčce totiž mohl být alespoň jeden z dvojice Hage a Luchanko. Hage je tvořivý centr, který hraje za Chicago Steel (USHL) a příští rok nastupuje na University of Michigan, a Luchanko je dynamický střední útočník z Guelphu (OHL), který přesně splňuje profil hráče, na jaké se Hawks v poslední době na draftu zaměřují. Oba hokejisté prožili povedené sezony a postupně se různých žebříčcích posouvali výše.

V prvním kole by Chicago mohl zaujmout také centr Sacha Boisvert z Muskegonu (USHL), který umí dávat góly a zároveň se prezentuje vyzrálou hrou, playoff USHL jej však nezastihlo v nejlepší formě a očekává se, že přijde na řadu někdy na začátku třetí desítky.

Na 34. místě je velmi dobrá šance, že se pro Blackhawks objeví někdo, koho sami vidí výše a/nebo, kdo je v předpokladech často v prvním kole. Mezi obránci jmenujme třeba vysoké a silové Adama Klebera (Lincoln, USHL) s Charliem Elickem (Brandon, WHL) nebo tvořivého Lea Sahlina Walleniuse (Wäxjö) či Dominika Badinku, odchovance Chomutova, který letos nastupoval za Malmö v SHL.

Mezi útočníky by mělo Chicago mít dobře zmapovaného Marka Vanackera, který sice na šampionátu hráčů do 18 let v kanadském dresu nezářil, svými body ale v sezoně táhl Brantford (OHL), kde jinak působí Nick Lardis, jehož si Hawks vybrali loni ve 3. kole (střelecky se mu letos hodně dařilo a je škoda, že v sezoně ho jinak na čas vyřadilo zranění). Zmínku si zaslouží i spolehlivý centr Sam O’Reilly (London, OHL), tvořivý střední útočník Lucas Pettersson (MoDo, Švédsko) nebo produktivní křídlo Andrew Basha (Medicine Hat, WHL).

Pro úplnost dodejme, že letos se vysoko nepředpokládá žádný z gólmanů, Slovensko patrně čeká hubený ročník a z Čechů si kromě Jiříčka s Badinkou mohou dělat naděje na slušné umístnění také útočníci Adam Jecho (Edmonton, WHL), Maxmilian Curran (Tri-City, WHL) a Miroslav Holinka (Třinec, Česko) nebo obránci Tomáš Galvas (Liberec, Česko) s Jakubem Fibigrem (Mississauga, OHL). Povedené sezony v zámořské juniorce podpořené vynikajícími výkony na MSJ, kde česká reprezentace vybojovala bronz, by měly na draftu prospět Matyáši Melovskému (Baie-Comeau, QMJHL) a Ondřej Becherovi (Price George, WHL), na které se v minulých letech nedostalo.

  • Connor Bedard

    Bedard CAN

    19 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Nick Lardis

    Lardis CAN

    19 let, Pravé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí