Nick Foligno je 35. kapitánem v historii klubu
Nick Foligno je 35. kapitánem v historii klubu

Začal přípravný kemp, novým kapitánem je Nick Foligno

Ve čtvrtek byl v Chicagu zahájen přípravný kemp před novou sezonou. A začalo se pěkně zostra, modelovým zápasem ve vysokém tempu: „Chtěli jsme do toho hned šlápnout a hráči věděli, že počítáme s tím, že přijdou v kondici. A tak se i stalo, individuálně se dobře připravili a dneska jezdili nahoru dolů. Líbilo se mi to,“ těšil se trenér Kyle Richardson. Ve své třetí sezoně u Blackhawks má k dispozici podstatně zkušenější mužstvo než dříve a tím i větší paletu možností, jak poskládat sestavu a jakou zvolit taktiku. V tuto chvíli snad všichni považují za samozřejmost, že Chicago bude konkurenceschopnější než loni, asi se ale dá říct, že stejně tak panuje jisté napětí, o kolik si Blackhawks v tabulce skutečně dokáží polepšit a jestli to bude stačit na pořádný boj o playoff.

Na prvním tréninku se vedle Connora Bedarda postavili Hall s Bertuzzim, ve druhé lajně nastoupili Kurashev s Reichelem a Teräväinenem a ve třetím útoku se k prověřené dvojici Foligno-Dickinson přidal Ilya Mikheyev. Dá se však předpokládat, že ve složení jednotlivých formací trenéři ještě budou hodně zkoušet, tím spíš, že k dispozici mají větší počet nových hráčů. V další části článku se podíváme podrobněji na to, o co se v kempu hraje, ačkoliv většina míst na soupisce je v tento okamžik jasná.

Začátek kempu nicméně přinesl jednu důležitou novinku: klub oficiálně oznámil jméno nového (35.) kapitána, kterým se stal útočník Nick Foligno. Ten byl kapitánem již během svého angažmá v Columbusu a v této roli de facto působil už loni po svém příchodu z Bostonu. Nyní je to ale potvrzené Céčkem na dresu a 36letý hokejista s 1155 zápasy na kontě, který v létě prodloužil smlouvu o dva roky, tak získal ocenění své práce. Asistenty zůstávají zadáci Seth Jones s Connorem Murphym.

„Je to pro mě ohromná pocta,“ řekl Foligno. „Velmi si vážím toho, že mi rodina Wirtzů, vedení klubu, trenéři a vlastně i spoluhráči důvěřují a že mi dali příležitost tenhle tým vést. Vnímám to s pokorou a moc se těším, že můžu tuhle roli zastávat i právě před našimi fanoušky. A není to jen o mě, to že teď budu nosit kapitánském Céčko, to v mých očích nic nemění. Mám tu skvělé spoluhráče a těším se, až se do toho spolu pustíme.“

„Upřímně řečeno, nebylo moc o čem přemýšlet,“ vyjádřil se GM Kyle Davidson. „Nemyslím si, že kdokoliv, kdo je s naším klubem nějak spojený, by si teď dokázal jako kapitána představit někoho jiného než zrovna Nicka. Od prvního okamžiku, kdy k nám jako nový přišel, tak se téhle role ujal a byl slyšet, přestože ještě neměl to kapitánské Céčko na hrudi.“

„Je pro tenhle tým ten pravý. Je výtečný lídr, jak na ledě, tak mimo. Jde ostatním příkladem, ale stejně tak umí komunikovat a je jedno, jestli s mladými nebo zkušenějšími spoluhráči, jestli jde o někoho, komu se zrovna daří anebo naopak potřebuje zabrat. Vždycky je k dispozici a to je důležité především na cestě mezi trenéry a hráči,“ ocenil Seth Jones, který s Folignem hrával už v Columbusu. „Říkal, že nechce být tím lídrem hned, ale nemůže si pomoct. Je prostě takový, skvělý člověk a osobnost. Snaží se, aby se všichni kolem něho mohli zlepšovat a sami vidíte, jak si ho každý v kabině váží.“

„Vždycky jsem obdivoval, co tady ten tým dokázal a jak těžké bylo proti nim hrát. To bych si přál, aby tu bylo zase zpátky. Aby se sem ostatní báli tak jako jsme se my báli v dobách, kdy tu hrávali Toews, Kane, Hossa a další. Budu se o tohle snažit tak, jak jen umím, a snad se nám podaří dosáhnout na další úspěchy a na ty zlaté roky navázat,“ pověděl Foligno. „Pořád je mým cílem vyhrávat Poháry, ale stejně tak přemýšlím nad tím, jak můžu pomoct vybudovat pevné základy, na kterých pak bude stavět další a další generace hráčů, kteří přijdou po nás. Na to se moc těším, je to velká pocta a neberu to na lehkou váhu.“

GM Davidson v létě přivedl celou řadu nových hráčů především do ofenzívy a k dispozici je navíc po dlouhodobé absenci Taylor Hall, pro mladé hráče tak v kempu příliš mnoho míst na soupisce nezbývá. Do sestavy sice mohou promluvit různá zranění (mimo hru je pro začátek sezony nová brankářská dvojka Brossoit a patrně také dvojka posledního draftu Artyom Levshunov), ale v tuto chvíli je větší otázkou než samotná jména to, jak trenéři zkombinují jednotlivé formace. K Bedardovi loni Hawks získali Halla, také dřívější jedničku draftu a jednou nejužitečnějšího hráče soutěže, tomu však po několika zápasech skončila sezona vážným zraněním kolene. Nyní by měl být v pořádku a plně připravený na nový ročník, proto se spolupráce těchto dvou hráčů znovu nabízí. Dobře loni fungovala souhra Bedarda s Philippem Kurashevem, jenže univerzální švýcarský hokejista může zastat spoustu různých rolí a tak se dá předpokládat, že ho kouč Richardson využije vždy tam, kde bude nejvíc potřeba. Opačné je to v případě Tylera Bertuzziho, který svým nebojácným stylem hry vhodně doplňoval produktivní lídry ofenzívy Toronta a s Chicagem podepsal smlouvu jako volný hráč právě proto, aby v obdobné roli spolupracoval také s Bedardem.

Na Teuvu Teräväinenovi, který v Chicagu vybojoval Stanleyho pohár v roce 2015 a nyní se vrací jako ostřílený mazák, by měla stát druhá formace. Otázkou ale je, kdo se vedle finského hokejisty postaví, zejména na centru. Tam může nastoupil jak Teräväinen sám, tak Lukas Reichel, s oběma se ale patrně počítá spíš na křídlo. Šanci jistě dostane mladý forvard Frank Nazar, který v NHL na jaře krátce debutoval, a kromě Kurasheva se nabízí také Andreas Athanasiou.

Třetí lajna by měla stát na osvědčené dvojici Foligno-Dickinson, vedle kterých loni zaujal Joey Anderson. Ten předtím několik sezon marně bojoval o větší šanci v Torontu, jenže v Chicagu chytil příležitost, výborně se předvedl v Rockfordu a nejednou pak v zápasech Blackhawks patřil mezi nejlepší hráče na ledě. Za odměnu vyfasoval Anderson novou dvouletou smlouvu, ale jestli to bude stačit na stálé místo v sestavě, to je jeden z těch větších otazníků v přípravném kempu. Druhým je role Ryana Donata, dalšího hokejisty, který často patřil ke světlým bodům loňské bídné sezony, ale v bohatší konkurenci to nyní bude mít složité. Do prvních třech útoků by totiž měl patřit Ilya Mikheyev, kterého GM Davidson přivedl z Vancouveru a ve čtvrté formaci se Anderson s Donatem musí popasovat s veterány Patrickem Maroonem a Craigem Smithem.

V záloze jsou do útoku Guttman nebo Slaggert s Dachem, ambice na místo v sestavě si ale z mladíků může dělat snad jen Nazar. A pokud by si ho vybojoval a všichni zůstanou zdraví, tak jednomu ze zkušenějších hráčů s jednocestnou smlouvou zůstane Černý Petr a bude muset z kola ven…

V Rockfordu jinak pokračují ofenzivní lídři Brett Seney a Zach Sanford a z juniorky přichází Paul Ludwinski, Gavin Hayes, Samuel Savoie a slovenský forvard Martin Mišiak, který loni působil v Erie v OHL.

V obraně svítí na první pohled jedno volné místo pro některého z mnoha mladých a nadějných zadáků, kterými Chicago nyní disponuje. Alex Vlašić spolu se Sethem Jonesem jistě znovu dostanu velkou porci těžkých minut na ledě a o další místa se podělí třicátníci Murphy, Brodie a Martinez. Kevin Korchinski loni ještě na farmu nemohl, v NHL to však měl často hodně složité a dá se očekávát, že minimálně větší část nové sezony stráví v Rockfordu. Podobně by to mohlo být s nováčkem Levshunovem, na obou jmenovaných by zřejmě měla obrana IceHogs stát.

Velmi dobré výkony loni v Rockfordu podával Ethan Del Mastro a ve dvou zápasech v Chicagu debutoval, o něco větší zkušenosti v NHL nasbírali Wyatt Kaiser, Louis Crevier a Isaak Phillips. První sezonu mezi profesionály má za sebou Nolan Allan, které si Hawks vybrali na konci 1. kola draftu 2021. Na pozici šestého a sedmého obránce je místo a bude zajímavé sledovat, jestli se v přípravě některý ze jmenovaných hráčů hlasitě přihlásí o prostor anebo jestli má klubové vedení promyšlenou strategii, jak mladíky rotovat, tak aby dostali slušnou roli v NHL a/nebo výrazný čas na ledě v nižší AHL.

V brance je situace po zranění Laurenta Brossoita jen lehce zamlženější. Jednatřicetiletý Kanaďan je stejně jako další letní posily Martinez, Maroon a Teräväinen vítězem Stanleyho poháru a s Chicagem podepsal smlouvu s tím, že by měl buď Petru Mrázkovi odlehčit anebo zkusit českého kolegu přechytat, aby se mohl poprvé v kariéře těšit z pozice jedničky. Ve Winnipegu měl Brossoit za Hellebuyckem výborná čísla a přestože Mrázek chytal loni skvěle a pravidelně držel Blackhawks v naději na slušné výsledky, asi nikdo neočekával, že dostane takovou porci zápasů, do kterých nakonec nastoupil. Dvojce Arvidu Söderblomovi se ale vůbec nedařilo a protože Mrázkovi vydrželo zdraví a vynikajicí výkonnost, byla jeho pozice neotřesitelná. Chicago bude na Mrázka určitě opět spoléhat, příchod Brossoita by však měl v obecné rovině pomoci. Jenže ten začátek sezony vynechá kvůli zranění a Mrázkovi proto bude krýt záda buď opět Söderblom anebo Drew Commesso, pro něhož by to byla šance na debut v NHL. Za ideálních okolností spolu tito dva jmenovaní vytvoří brankářskou dvojici v Rockfordu, kde je jistí Mitchell Weeks a Ben Gaudreau, bývalý gólman kanadské juniorské reprezentace, který s IceHogs podepsal v létě smlouvu jako volný hráč.

V prvním přípravném utkání se Chicago představí v noci na čtvrtek doma v United Center, proti tradičnímu rivalovi z Detroitu.

  • Joey Anderson

    Anderson USA

    26 let, Pravé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Andreas Athanasiou

    Athanasiou CAN

    30 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Connor Bedard

    Bedard CAN

    19 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Tyler Bertuzzi

    Bertuzzi CAN

    29 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • TJ Brodie

    Brodie CAN

    34 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Laurent Brossoit

    Brossoit CAN

    31 let, Brankář
  • Drew Commesso

    Commesso USA

    22 let, Brankář
  • Jason Dickinson

    Dickinson CAN

    29 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Ryan Donato

    Donato USA

    28 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Nick Foligno

    Foligno USA

    36 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Taylor Hall

    Hall CAN

    32 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Seth Jones

    Jones USA

    29 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Kevin Korchinski

    Korchinski CAN

    20 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Philipp Kurashev

    Kurashev SUI

    24 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Artyom Levshunov

    Levshunov BLR

    18 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Alec Martinez

    Martinez USA

    37 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Ilya Mikheyev

    Mikheyev RUS

    29 let, Pravé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Petr Mrázek

    Mrázek CZE

    32 let, Brankář
  • Connor Murphy

    Murphy USA

    31 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Frank Nazar

    Nazar USA

    20 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Lukas Reichel

    Reichel GER

    22 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Arvid Söderblom

    Söderblom SWE

    25 let, Brankář
  • Teuvo Teräväinen

    Teräväinen FIN

    30 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí
  • Alex Vlašić

    Vlašić USA

    23 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    0 gólů a 0 asistencí