Philipp Kurashev rozhodl nájezdy proti Česku

V pondělí se domácí reprezentace utkala se Švýcarskem, které na turnaj vypravilo silnou sestavu, a nakonec prohrála v nájezdech 1:2. Stejně jako v úvodním střetnutí s Finskem se český výběr mohl opřít o brankáře Dostála (Anaheim) a další těsný zápas také nenašel vítěze ani v prodloužení. Gólů bylo znovu jako šafránu, tentokrát ale fanoušci v pražské O2 aréně viděli alespoň jeden na každé straně. Přesilovku nejprve využil Fiala (LA) a za Česko pak ke konci druhé třetiny srovnal povedenou ranou z voleje také při početní výhodě Stránský (Davos). Další šance českého týmu se neujaly, když třeba v dobré pozici minul Kubalík (Ottawa) nebo když brankář Genoni (Zug) na poslední chvíli napravil svou chybu při rozehrávce. V prodloužení měl snad největší příležitost na hokejce Philipp Kurashev, který na sebe upozornil v předchozím průběhu, když se pral s Beránkem (Karlovy Vary), jenže svou šanci neproměnil. Nakonec jej to však nemuselo mrzet, neboť v nájezdech uspěli pouze oba dřívější střelci Fiala se Stránským a Kurashev pak přesnou střelou zařídil Švýcarsku bod navíc.

Poprvé se na turnaji zapojil do hry Lukas Reichel, byl ale u německé porážky 1:6 se Švédskem a během necelých 12 minut zaznamenal -3. Radost neměli ani Američané Seth Jones (26:15) s Alexem Vlašićem (11:41), protože sice dokázali ve třetí třetině zlikvidoval tříbrankové manko a dovést zápas proti Slovensku do prodloužení, v něm ale rozhodl o vítězství slovenské reprezentace 5:4 Kelemen (Arizona/Utah).

Také proti Dánsku pomohl Bedard Kanadě k výhře dvěma góly

Druhý zápas na turnaji a Connor Bedard se znovu dvakrát radoval z gólu. Už ve 3. minutě si vybruslil k modré čáře a jeho ukrytá střela přinesla kanadskému týmu náskok. Na začátku třetí třetiny se pak Bedard trefil podruhé, když jeho přihrávka Guentherovi byla sice zblokovaná, útočník Arizony se ale přesto dostal ke kotouči a posunul chicagskému mladíkovi do snadné pozice před odkrytou branku. Bedard si ještě v závěru připsal bod za přesilovkou asistenci. Dubois (LA) se protáhl od brankové čáry do zakončení a jeho trefa určila konečný výsledek 5:1 pro Kanadu. Po dvou úvodních zápasech na Mistrovství světa v Praze a Ostravě má tedy Bedard na kontě pět bodů za 4 góly a jednu přihrávku.

V neděli byl ve hře také Philipp Kurashev a jeho Švýcarsko se protrápilo k vítězství 6:5 nad Rakouskem. Favorit utkání ztrácel dvě branky a Rakušané později srovnali na 4:4 a 5:5, v poslední minutě ale po přísném vyloučení soupeře definitivně zajistil Švýcarsku výhru Hischier (New Jersey). Kurashev zaznamenal stejně jako proti Norsku bod za asistenci a o první gól na turnaji ho fantastickým zákrokem připravil brankář Kickert. Kurashev dobře pálil i v přesilovce na konci, Kickert se ale znovu skvěle přesunul a jeho ránu z voleje zlikvidoval. Útočníka Blackhawks to však nakonec mrzet nemuselo a Švýcaři oslavili výhru 6:5.

Connor Bedard vstřelil dva góly do sítě Velké Británie

V úvodním utkání Kanady na šampionátu se Connor Bedard radoval z gólu hned dvakrát. V útoku s Paulem (Tampa) a Buntingem (Pittsburgh) odehrál 15:32 a kromě úspěšných zásahů zaznamenal čtyři střely a +2. V první třetině se kanadská reprezentace hledala a houževnatá Británie bojovala až do konce o dobrý výsledek, nakonec ale Kanada vstup do turnaje zvládla a zvítězila 4:2. Z pohotové dorážky se prosadil bývalý hráč Hawks Brandon Hagel a dvakrát pak zvýšil právě Bedard: nejprve se nejlépe zorientoval u volného kotouče na brankovišti a pak zakončil pohlednou kombinaci, kdy mu před prázdnou branku parádně přihrál Nick Paul.

„Nevěděl jsem, co čekat, ale bylo to skvělé. Na profesionální úrovni tu hraji poprvé, fanoušci byli skvělí, hlasití,“ řekl Bedard novinářům. „Sice jsme dostali dva góly, ale pokud bych to měl shrnout, tak byla naše obrana pevná. Ještě se budeme zlepšovat, byl to povedený start." (překlad hokej.cz)

V pátek do hry zasáhla trojice zástupců Blackhawks a všichni si připsali po bodu za asistence. Philipp Kurashev přispěl k výhře Švýcarska 5:2 nad Norskem a Seth Jones s Alexem Vlašićem bodovali při porážce USA se Švédskem také 2:5. Američané hráli hned v sobotu podruhé a Jones se znovu zapsal do statistik: při vítězství 6:1 proti Německu strávil na ledě 20:32 a přihrál na dva góly. Dva zápasy má v sobotu za sebou také domácí česká reprezentace. Petr Mrázek sledoval výborný výkon kolegy Lukáše Dostála (Anaheim) při páteční těsné výhře v nájezdech s Finskem 1:0 jen z lavičky a o den později pak nastoupil do zápasu s Norskem. V něm chytil osm střel, český národním tým otáčel dvoubrankovou ztrátu a nakonec zvítězil 6:3.

Lukas Reichel prodloužil smlouvu o 2 roky

Útočník Lukas Reichel, který brzy oslaví své 22. narozeniny, podepsal s Chicagem novou dvouletou smlouvu. Před letošní sezonou si jistě obě strany představovaly, že příští Reichelův kontrakt bude delší a za více peněz, jenže hokejista, kterého si Blackhawks vybrali jako 17. celkově na draftu 2020, na své výkony z konce předcházející sezony nenavázal. V 65 zápasech nasbíral 16 bodů (5+11), v sestavě střídal různé role a na nějakou dobu se vrátil také na farmu do Rockfordu. Za IceHogs stihl 10 utkání (1+7) a ve čtyřech zápasech série s Grand Rapids zaznamenal stejný počet bodů (2+2). Nad mladým německým útočníkem klub rozhodně neláme hůl a dvouletá smlouva s platem 1,2 milionu dává Reichelovi alespoň trochu stability a jistoty, že může na letošní sezonu zapomenout a zkusit navázat na slibné výkony z předešlého ročníku, kdy si ve 23 zápasech v NHL připsal 15 bodů (7+8) a vedle své rychlosti ukázal také šikovnost. Letos se mu nedařilo, chyběla trocha štěstí, v žádné úloze se úplně nedokázal najít a jeho sebevědomý projev na ledě tím utrpěl. Svůj talent a dovednosti ale Reichel neztratil a doufejme, že se přes léto dobře připraví na novou sezonu. Ta letošní mu nicméně ještě nekončí, přestože Rockford skončil v playoff AHL brzy. Nová smlouva s Chicagem Reichelovi usnadnila cestu na MS v Praze a Ostravě a ve středeční nominaci německé reprezentace jeho jméno nechybí. Na šampionátu tak bude šestým zástupcem Blackhawks.

Na Draftu 2024 budou Blackhawks vybírat z druhého místa

Loterii o volbu z 1. místa na Draftu 2024 vyhrálo San José a protože v následné loterii o volbu z 2. příčky uspělo Chicago, zůstalo pořadí na předních pozicích beze změny, tak jak jej určilo umístění jednotlivých týmů v konečné tabulce po základní části. Blackhawks skončili předposlední a proto měli jistotu, že budou v 1. kole volit nejhůře jako čtvrtí, nakonec si ale výhrou ve druhé loterii podrželi své 2. místo.

„Hodně lidí mi asi nebude věřit, ale vnímám to jako výhru. To, že jsme se nepropadli a zůstali na svém, z toho mám velkou radost. Půjdu na večeři a oslavím to,“ řekl GM Kyle Davidson.

Jedničkou bude nepochybně kanadský útočník Macklin Celebrini z Boston University, kterého získají Sharks. GM Davidson měl ve stejné pozici před rokem snadnou práci, když si vybral Connora Bedarda, tentokrát jej ale čeká o trochu složitější úkol. Zdá se, že na druhém místě se Chicagu nabízejí především dvě možnosti: útočník Ivan Demidov z Petrohradu a obránce Artyom Levshunov z Michigan State University.

V tuto chvíli mají Blackhawks v 1. kole nadcházejícího draftu ještě jednu volbu, 20. celkově od Tampy Bay, kterou dostali při trejdu Brandona Hagela. Pro úplnost dodejme, že přestože Chicago v jedné z letošních loterií zvítězilo, může stále teoreticky vybírat z 1. místa příští rok. Podle současných pravidel může jeden tým přeskočit na 1. místo draftu díky loterii jen dvakrát během pětiletého období a Chicagu se to podařilo loni, zatímco letos Hawks díky loterii zůstali na své 2. příčce. ➜ Více

Dva góly Reichela Rockfordu nestačily, Hogs v playoff končí

V základní části AHL sice Rockford a Grand Rapids dělil pouhý bod, v playoff ale byli Griffins znatelně lepším týmem a v sérii zvítězili 3:1 na zápasy. Ve čtvrtém střetnutí se IceHogs dostali do vedení v 15. minutě, když se v přesilovce perfektní ranou trefil Lukas Reichel, jenže Mazur potřeboval pouhých 11 vteřin, aby srovnal skóre poté, co našel na levém kruhu hodně volného místa. Brankář Drew Commesso chytil 21 střel a přestože na přesné rány Czarnika s Berggrenem mohl jen těžko dosáhnout, jistě si bude obě trefy vyčítat. Czarnik jej překonal střelou z pravého kruhu a Berggren zvýšil na začátku třetí třetiny, když zamířil do vinglu u bližší tyčky při odloženém vyloučení. Hogs sice vrátil do hry Reichel, když z voleje napálil puk po povedené přihrávce Kaisera, vyrovnat už ale domácí nedokázali a přestože je nutné hodnotit letošní sezonu jako celek pozitivně, v playoff měl Rockford nepochybně o něco větší ambice.

IceHogs vyhráli 5:1 a srovnali stav série s Grand Rapids

Ve druhém utkání série mezi Rockfordem a Grand Rapids sice soupeř získal náskok, když na Czarnikovu střelu nestačil Commesso pořádně zareagovat, další gól už ale domácí nepřidali a z výhry se po výsledku 5:1 radovali IceHogs. Základem byla velmi dobrá práce v obraně podpořená vynikajícím výkonem Commessa, který pochytal 27 střel, a dvě proměněné přesilovky. Na Czarnikovu trefu odpověděl brzy obránce Ethan Del Mastro, když překvapil Cossu na první pohled ne zrovna nebezpečnou střelou. Těsně před přestávkou pak tečoval ránu Pitlicka v početní výhodě Mike Hardman, který se na vítězství nakonec podílel dvěma góly a jednou asistencí. Skvělou střeleckou formu potvrdil Michal Teplý, když krátce po začátku druhé třetiny ujel do přečíslení tři na jednoho, trpělivě podržel puk a přesnou ranou zvýšil na 3:1. Byla to už jeho pátá branka v posledních čtyřech střetnutích.

„Máme velkou radost z našeho výkonu. Dali jsme dva góly v přesilovkách v důležitých chvílích, v oslabení jsme hráli skvěle a Commesso chytal výborně,“ těšil se trenér Sorensen a pochválil produktivního Hardmana: „Asi by se dalo říct, že byl v pravou chvíli na správném místě a trochu i těžil z práce ostatních, ale to k tomu patří. Byly to hodně důležité góly. Máme od něho velká očekávání a celou sezonu je vlastně plní, hraje velmi dobře. Věděli jsme, že po porážce v prvním utkání musíme zabrat, to platí i pro něj a přesně tak se stalo.“

„Důležitý zápas, nechtěli jsme jít do třetího utkání s tím, že v sérii prohráváme 0:2 a brzy můžeme mít po sezoně,“ řekl Hardman, který byl v základní části s 22 góly v 63 zápasech druhým nejlepším střelcem Rockfordu. „V prvním utkání jsme ztratili dvoubrankový náskok, takže i teď o přestávkách jsme si říkali, že hlavně musíme hrát jednoduše a neztrácet puky na modré čáře. Myslím, že se nám to dařilo, že jsme se z prvního zápasu poučili.“