Na konci úvodního výjezdu prohráli Hawks v Calgary 1:3

Novou sezonu zahájili hokejisté Blackhawks sérií čtyř zápasů venku a domů se po porážce v Calgary 1:3 vrací se třemi body do tabulky. Flames po čtyřech utkáních letos ještě neprohráli, Chicago ale nedalo svou kůži lacino a k dobrému výsledku nemělo daleko. Matt Coronato vstřelil dvě branky, velmi dobře zachytal chicagský brankář Petr Mrázek (23 zásahů), klíčovou postavou utkání byl však domácí gólman Dustin Wolf, který zlikvidoval 31 střel a především ve druhé třetině předvedl několik těžkých zákroků. Na jeho soustředěný výkon nenašli Blackhawks recept, přestože jinak odehráli dobrý zápas. Na první gól brzy odpověděl tečí Jonesovy střely Foligno a při trestu Kurasheva si Chicago připravilo dvě dobré příležitosti, jenže do vedení se dostali znovu až domácí hráči. Při své další přesilovce Flames získali výhodu a při hře 6 proti 4 tečoval pokus Huberdeaua Kuzmenko. Náskok už Calgary ubránilo i při dlouhé powerplay Hawks, při které soupeř zblokoval celou řadu střel a přihrávek a Wolf už další složité situace řešit nemusel.

„Musíme si uvědomit, jak důležité poslední zápasy na venkovních výjezdech skutečně jsou. Jeden trenér mi kdysi řekl, abychom byli nenasytní, abychom chtěli pořád víc. Nemůžete si před zápasem říkat, jo, je to dobrý, máme po třech utkáních tři body, super. Ne, je lepší mít pak těch bodů pět. Do toho potřebujeme dorůst. Stále nejsme tím týmem, kterým bychom chtěli být,“ burcuje nový kapitán Nick Foligno. „Na konci jde jenom o to, kolik zápasů dokážete vyhrát, a protože my zatím vyhráli jen jeden, tak to není nic moc. Můžeme hledat pozitiva, v každém utkání jsme byli ve hře o dobrý výsledek, jenže to nic neřeší. Počítají se body,“ přitakává Connor Bedard.

Blackhawks zaskočili favorizovaný Edmonton 5:2

Po slušném výkonu ve Winnipegu se Blackhawks hned druhý den představili na ledě posledního finalisty Stanleyho poháru v Edmontonu a svého soupeře překvapili výhrou 5:2. Na prvním vítězství v sezoně měli velký podíl Teuvo Teräväinen (2+2), Connor Bedard (1+2), Seth Jones (1+2) a Petr Mrázek (36 zákroků). Kouče Luka Richardsona tak může těšit, že se jeho celek mohl opřít o své klíčové hráče a zároveň si udělal radost povedenou trenérskou výzvou, kdy potenciálně důležitý gól Arvidssona neplatil pro nedovolené bránění gólmanovi.

Blackhawks si pomohli třemi zásahy v přesilovkách a domácí brankář Calvin Pickard nepůsobil úplně jistým dojem, z celkového pohledu to byl ale znovu solidný výkon. Dvoubrankový náskok po dvou třetinách sice sliboval, že do toho Oilers pořádně šlápnou a je fakt, že v poslední dvacetiminutovce se hosté převážně bránili na své polovině, přesto to Chicago zvládlo relativně bez úhony. McDavidův faul potrestal Teräväinen šťastným odrazem v přesilovce a dal tak vzpomenout na první gól domácích z hole Perryho, když bývalý hráč Hawks vyrovnával ve 25. minutě na 1:1. O něco později mělo Chicago štěstí, neboť po přísném trestu Jonese bylo po Martinezově vyhození jen kousek od toho, aby se dlouhou dobu bránilo ve třech. Přesto nebezpečná přesilovka Edmontonu zafungovala, těsně minul Bouchard a rozhozeného Mrázka posléze překonal Draisaitl. Jenže závěrečný tlak Oilers vyústil jen ve zmařenou šanci Nugenta a pěknou výhru 5:2 si hostující celkem pohlídal.

„Po minulém utkání jsme byli naštvaní, když jsme šli do třetí třetiny ve vedení a nedotáhli to. Taky dneska jsme se ve třetí třetině hlavně bránili, ale tentokrát se nám to povedlo, dali jsme nějaké góly v přesilovkách, tak máme radost. (Mrázek) chytal neskutečně a podržel nás, to je potřeba zmínit,“ těšilo Connora Bedarda.

Výborný výkon Söderbloma na výhru ve Winnipegu nestačil

Nový náhradní brankář Laurent Brossoit se po zranění zotavuje doma, kde zároveň očekává narození potomka, a v utkání ve Winnipegu proto zaskočil Arvid Söderblom. Loňská sezona se mu v Chicagu vůbec nevydařila, proti Jets však nastoupil v nové výstroji jiný muž a vynikajícím výkonem nasměroval svůj tým k výhře. Jenže Hawks nedokázali svého gólmana podpořit víc než jen jedním gólem a jinak vcelku povedený zápas proměnili pouze v jeden bod za porážku v prodloužení 1:2.

Už v první třetině si Söderblom nemohl na nedostatek práce stěžovat, těžké zákroky ale měly teprve přijít. Švédský brankář si poradil i při několika nečekaných odrazech, skvěle se přesouval a nedosáhl až na dorážku Scheifeleho při domácí hře bez gólmana. V prodloužení nejprve Teräväinen lehkou střelou odevzdal puk a po vhazování ve vlastním pásmu pak zaváhání Kurasheva potrestal opět Scheifele.

O jediný gól Hawks se postaral Ryan Donato, když Hellebuycka překonal ranou na bližší tyčku, kterou by si jeden z nejlepších brankářů soutěže asi měl pohlídat. Vydařený výkon podal Andreas Athanasiou, který první zápas sledoval jen z tribuny, a neuspěl třeba ve výtečné pozici po pěkné přihrávce Maroona. Celkově solidní a soustředěný výkon na ledě favorizovaného soupeře, který v úvodním utkání smázl Edmonton 6:0, tak nakonec Chicagu přinesl pouze bod.

Blackhawks v Utahu na úvod sezony prohráli 2:5

Dosud bezejmenný tým z Utahu zvítězil ve svém prvním domácím utkání v Salt Lake City nad Chicagem 5:2. Blackhawks v první třetině navázali na svoje nevýrazné výkony z přípravy a po první šanci Dickinsona byli znatelně slabším týmem. Pouhé tři střely na branku a ztráta 0:2 nevěstila o přestávce nic dobrého, ale postupně se hokejisté Chicaga dostali do hry a soupeře, který se v létě přestěhoval z Arizony, zatlačili do defenzívy. Při pokusech Kurasheva a Smitha zblízka ještě Ingramovi pomohly tyčky a tak udeřilo na druhé straně, když se Utah po tečované střele dostal už do třígólového trháku. Přesto se hosté dokázali vrátit do zápasu: nejprve ukázal šikovné ruce Teräväinen, když vymíchal gólmana Utahu na brankovišti, a ve 45. minutě zařídil kontaktní gól tečí Vlašićovy střely kapitán Nick Foligno. Blackhawks měli další dobré příležitosti a Utah se soustředil především na bránění hubeného náskoku, jenže na vyrovnání už Chicago nedosáhlo a po dvou úpravách skóre prohrálo 2:5.

Connor Bedard si připsal dva body za asistence u obou gólů a do utkání nastoupil v útoku s Teräväinenem a Mikheyevem, kterého posléze nahradil Foligno. Poprvé v NHL naskočil obránce Nolan Allan a během 10 minut na ledě si nevedl vůbec špatně. Velmi špatně naopak vypadaly přesilovky Blackhawks a s ohledem na první polovinu zápasu mají trenéři obecně o čem přemýšlet.

Soupiska na novou sezonu je připravená

V posledním přípravném utkání poslali Blackhawks sestavu plnou mladíků do Milwaukee, kde měli místní fanoušci příležitost vůbec podruhé vidět (přípravné) utkání NHL. Chicagu se výjezdní akce podařila a proti St. Louis zvítězilo 6:2. Brzy otevřel skóre Ryan Donato, ve dvojnásobné přesilovce se z voleje trefil Philipp Kurashev a ještě do přestávky zvýšil na 3:0 po pěkné přihrávce Savoieho Zach Sanford. Z brejku šikovně zakončil Frank Nazar, Colton Dach využil na druhý pokus přesilovku a trefil se také obránce Nolan Allan.

Právě Allan, kterého si Blackhawks vybrali na konci 1. kola draftu 2021 a loni ve své první sezoně mezi profesionály odehrál za Rockford 60 utkání, v nichž nasbíral 17 bodů (5+12) a 47 trestných minut, může mít nyní velkou radost, neboť se znatelně přiblížil svému debutu v NHL. Na soupisce nebylo v přípravném kempu mnoho otazníků, zajímavější bude jistě sledovat, jak konkrétně trenéři postaví jednotlivé formace, ale právě v obraně se jedno volné místo pro některého z mladíků našlo – a zdá se, že alespoň pro začátek sezony jej získal Allan (21). Kanadský mistr světa hráčů do 18 i 20 let sice nenabízí žádnou velkou produktivitu, ale v obraně je spolehlivý a má velmi dobrý pohyb. Minimálně v úvodu ročníku Hawks poslali na farmu Kevina Korchniského, který loni do AHL ještě kvůli pravidlům nemohl a v NHL se spíš trápil. Stejně tak jdou do Rockfordu Del Mastro s Crevierem a protože Levshunov je zraněný a Kaiser nemocný, příležitost teď dostává Allan. Phillipse Chicago zapsalo na listinu volných hráčů a pokud si jej žádný ze soupeřů nevybere, může také zamířit do AHL.

V útoku jsou patrně všichni zdraví a poslední volné místo podle očekávání udržel Joey Anderson, kterému se v loňské sezoně dařilo a prokázal svou užitečnost i nadále. Frank Nazar v přípravě vyloženě nepřesvědčil, takže začne sezonu v klidu v AHL, a do Rockfordu jdou také Slaggert nebo Guttman. AJ Spellacy, kterému se kemp hodně povedl, už je zpátky v juniorské lize. Zraněného gólmana Brossoita, jednu z mnoha letních posil, dočasně v kádru Hawks zastoupí Arvid Söderblom.